Terug naar de inhoudsopgaaf

HET DAGELIJKS LEVEN IN HET OUDE ROME

INTERMEZZO 3a. DE THERMEN VAN DIOCLETIANUS

Op slechts een plaats ter wereld is het nog mogelijk je nog even in de reusachtige thermen van de Romeinse Keizertijd te wanen, ook al is veel van de oorspronkelijke pracht ook hier verdwenen. Die ene plaats bevindt zich in Rome: de kerk van Santa Maria degli Angeli aan de Piazza della Repubblica. Daar bevinden we ons namelijk in de grootste thermen van het antieke Rome, die van Diocletianus, gebouwd tussen 298 en 306.

De totale oppervlakte van de thermen bedroeg meer dan 13 hectaren, want de zijden maten 376 m op 361 m. Het plan van de thermen volgt zeer trouw het door Apollodoros van Damascus (de architect van Trajanus) vastgelegde schema dat een verzoening wilde zijn tussen het principe dat ten grondslag ligt aan de thermen van Agrippa (thermen zijn alleen maar een badinrichting) en het principe dat ten grondslag lag aan de thermen van Nero (thermen zijn een klein onderdeel van een gymnasium).

Van die reusachtige thermen interesseert ons alleen het centrale bouwwerk, dat op zich meer dan 250 m op 180 m groot is (zie figuren 13 en 14). Van het caldarium (dat een kwart van de huidige Piazza della Repubblica zou bedekken) is nog slechts een van de vier apsissen over, die nu de ingang vormt tot de kerk van Santa Maria degli Angeli. Het tepidarium was de achthoekige ruimte, die thans dienst doet als inkomhal van de kerk. Het frigidarium is de huidige kerkruimte; het meet 90,8 m in de lengte, 27 m in de breedte en 28 m in de hoogte. Deze enorme ruimte werd door Michelangelo omgebouwd tot een kerk, waarbij hij aan de ruimte zelf niets veranderde. Pas toen Vanvitelli het altaar van de kerk plaatste waar het zich nu nog bevindt, werd de muur, die het frigidarium van de natatio scheidde, verminkt. Het dakgewelf rust onder meer op acht enorme zuilen, met een hoogte van 13,8 m en een omtrek van meer dan 5 m. De oude natatio die achter het frigidarium lag, besloeg een oppervlakte van 2.500 m²...

Terug naar de inhoudsopgaaf